samenvatting spelregelwijzigingen

Beste voetballers, begeleiders en scheidsrechters,

Zoals jullie wellicht al wel gehoord of gezien hebben, zijn er een aantal spelregels die gaan wijzigen met ingang van het nieuwe seizoen. Dit geldt voor het betaald voetbal, maar ook voor al het amateurvoetbal dat op een groot veld voetbalt, dus jeugd, senioren en de veteranen. Hierbij een link naar de informatiesite van de KNVB aangaande de spelregelwijzigingen. Dit is nog best wel veel lees- en kijkwerk, dus om het jullie makkelijker te maken hebben we de belangrijkste zeven spelregelwijzigingen onderstaand samengevat. Lees ze even goed door zodat je op de hoogte bent van de nieuwe spelregels:

1. een wisselspeler moet bij een wissel het speelveld verlaten bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn, tenzij de scheidsrechter andere aanwijzingen geeft. Als de speler het speelveld verlaten heeft dan mag de wisselspeler er in. Dit om meer snelheid in het spel te krijgen. De wisselspeler moet vervolgens direct naar de instructiezone/dugout of naar de kleedkamer gaan.

2. bij een achterbal of een vrije trap in het 16-meter gebied (strafschopgebied) is de bal in het spel gebracht als de bal beweegt. Je mag daardoor voortaan ook binnen de 16-meter de bal al aanraken als speler, je hoeft niet meer te wachten tot de bal buiten het 16-meter gebied is. Een aanvaller mag de bal niet aanreiken voordat de bal aangeraakt is door de speler van de tegenstander.

3. de opzet van de scheidsrechterbal is gewijzigd omdat dit regelmatig tot een opstootje leidde of doordat de bal ver weggetrapt werd. De scheidsrechterbal wordt voortaan gegeven aan maar één speler. Alle andere spelers van beide teams moeten op tenminste 4 meter afstand staan. De scheidsrechtersbal wordt gegeven aan het team dat als laatste de bal heeft geraakt voor het affluiten, dit kan dus de aanvallende partij zijn die dan door kan gaan met hun aanval. Als de bal in het strafschopgebied was of bij de keeper was bij het affluiten wordt de scheidsrechtersbal aan de doelverdediger gegeven. Alle overige spelers van beide teams staan op minimaal 4 meter afstand.

4. een aanvaller mag niet meer in het muurtje van de tegenpartij gaan staan, zij moeten minimaal 1 meter afstand houden van het muurtje. Dit om duw en trekwerk tussen beide teams in het muurtje te voorkomen. Een muurtje is gedefinieerd als een rijtje van minimaal 3 spelers van hetzelfde team. Als een aanvaller toch binnen 1 meter van het muurtje komt dan kan de scheidsrechter een indirecte vrije trap geven tegen de aanvaller.

5. bij een penalty is het voldoende als de keeper één voet op de doellijn heeft staan. Hij mag dus één stap naar voren zetten (in de bal komen), maar hij mag dus niet twee stappen naar voren zetten zodat hij volledig voor de doellijn staat. De keeper mag formeel niet achter de doellijn staan.

6. tegenstanders moeten bij een inworp ten minste 2m afstand houden vanaf de zijlijn, ook als de inwerper zich achter de lijn bevindt.

7. de spelregels rondom hands zijn ook herschreven. Het is niet zo dat alle ballen tegen de hand, hands zijn maar de termijn “opzettelijk hands” is veelal uit de spelregels gehaald. Onderstaand een nadere toelichting wanneer het wel en wanneer het geen hands is:

Het is altijd hands als:
- de bal opzettelijk wordt geraakt met de hand of arm, inclusief het bewegen van de hand of arm richting de bal
- de speler balbezit of controle over de bal krijgt nadat deze zijn hand of arm heeft geraakt en vervolgens scoort in het doel van de tegenpartij of een scoringskans daardoor creëert
- wanneer men scoort in het doel van de tegenstander rechtstreeks vanaf de hand of arm, ook als dit onopzettelijk gebeurt

Het is meestal een overtreding als een speler:

Bovengenoemde overtredingen zijn ook van toepassing als de bal de hand of arm van een speler raakt wanneer deze rechtstreeks komt van het hoofd of lichaam (inclusief de voet) van een andere, dichtbij zijnde, speler. Er wordt dan te veel voordeel gehaald uit de handsbal of de handen bevinden zich op een onnatuurlijke positie.

Het is meestal GEEN overtreding als de bal de hand of arm van een speler raakt:
- wanneer deze rechtstreeks vanaf het eigen hoofd of lichaam (inclusief de voet) komt
- wanneer deze rechtstreeks vanaf het hoofd of lichaam (inclusief de voet) van een andere, dichtbij zijnde, speler komt
- als de hand of arm dicht tegen het lichaam wordt gehouden en het lichaam niet op onnatuurlijke wijze groter wordt gemaakt
- als een speler rechtstreeks op de bal valt en daarbij de arm of hand niet bewust uitstrekt

Als er vragen zijn over deze spelregels dan stel deze aan de technische commissie, dan proberen we deze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Namens de technische commissie

Marcel, Ard, Boy, Arno en Joppe